Ματραλής Δημήτριος, DVM, PhD, ΕSAVS  Oncology, Vets4life, ΠΙΚΕΡΜΙ

Οι σκύλοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των οικογενειών μας και όταν τους φροντίζουμε, ζουν καλύτερα και περισσότερο. Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις  κύριες αιτίες θανάτου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για μια καλύτερη πρόγνωση και γι αυτό, παρακάτω παραθέτουμε 10 προειδοποιητικά σημεία που πρέπει να αναγνωρίζουν οι ιδιοκτήτες:

1. Χρόνια απώλεια σωματικού βάρους

Σε κάθε κατοικίδιο, το οποίο δεν έχει υποβληθεί σε δίαιτα, αλλά χάνει βάρος, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της κατάστασης της υγείας του. Το παραπάνω σύμπτωμα δεν είναι διαγνωστικό του καρκίνου, όμως αρκετοί καρκινοπαθείς ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια βάρους.

2. Μάζα/εξόγκωμα,  που  μεγεθύνεται ή αλλάζει μορφή

Οποιαδήποτε μάζα πάνω στο σώμα του σκύλου μας, η οποία μεγαλώνει γρήγορα ή αλλάζει μορφή ή υφή, θα πρέπει να υποβάλλεται σε κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση.

3. Διογκωμένα λεμφαγάγγλια

Τα λεμφογάγγλια βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά η ψηλάφησή τους είναι ευκολότερη κάτω από τη γνάθο (υπογνάθια) και πίσω από το γόνατο (ιγνυακά). Τα διογκωμένα λεμφογάγγλια θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη λεμφώματος, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου. Η βιοψία ή η κυτταρολογική εξέταση τους, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική διάγνωση του λεμφώματος και την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

4. Διόγκωση κοιλίας

Η απότομη διόγκωση της κοιλιακής κοιλότητας, θα μπορούσε να σημαίνει την ύπαρξη ενδοκοιλιακής μάζας ή την έντονη αιμορραγία κάποιου εσωτερικού οργάνου. Η ακτινογραφία ή η διενέργεια ενός υπερήχου, αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία σε αυτήν την περίσταση.

5. Χρόνιοι έμετοι και διάρροιες

Έμετοι και διάρροιες χωρίς προφανή αίτια, χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Καρκίνοι του γαστρεντερικού σωλήνα προκαλούν πολύ συχνά χρόνιους εμέτους ή/και διάρροιες. Σε αυτήν την περίπτωση χρήσιμα διαγνωστικά μέσα αποτελούν η ακτινογραφία, ο υπέρηχος και οι ενδοσκοπήσεις.

6. Αιμορραγικά επεισόδια

Επίσταξη, ουλορραγία αιματουρία ή μέλαινα και κυρίως σε ηλικιωμένους σκύλους, που δεν είναι τραυματικής αιτιολογίας, θα πρέπει να διερευνούνται εκτενώς.

7. Βήχας

Ο ξηρός, μη παραγωγικός βήχας στα ηλικιωμένα κατοικίδια, θα πρέπει να διερευνάται μέσω ακτινογραφιών. Αυτός ο τύπος βήχα αποτελεί συχνό σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων.

8. Χωλότητα

Χωλότητα ή διόγκωση (ειδικά στις μεγαλόσωμες ή γιγαντόσωμες φυλές) είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου των οστών. Η διενέργεια ακτινογραφιών της προσβληθείσας περιοχής, είναι πολύ χρήσιμη για τη διάγνωση του καρκίνου των οστών.

9. Δυσκολία στην ούρηση

Δυσκολίες στην ούρηση και παρουσία αίματος στα ούρα, συχνά υποδεικνύουν μόλυνση του ουροποιητικού. Εμμένουσα αιματουρία, παρά την χορήγηση αντιβιοτικών ή εμφάνιση υποτροπών, θα πρέπει να βάζουν στη διαφορική διάγνωση τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η κυστεοσκόπηση ή άλλες διαγνωστικές μέθοδοι, οι οποίες επιτρέπουν στον κτηνίατρο να λάβει δείγμα για ιστολογική εξέταση, είναι πολύ χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία των παραπάνω περιπτώσεων.

10. Δυσοσμία στόματος

Οι καρκίνοι του στόματος, μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιου σας (π.χ. προτίμηση σε μαλακότερες τροφές) ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο το ζώο μασάει την τροφή του. Σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του στόματος μπορεί να εντοπισθεί έντονη κακοσμία. Η λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας με ακτινογραφίες ή/και αξονική τομογραφία, διαδικασίες που απαιτούν την αναισθητοποίηση του ζώου, είναι πολύ συχνά απαραίτητες για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας.

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας καθώς και τη μέρα που επιθυμείτε να μας επισκεφτείτε και θα επιβεβαιώσουμε το ραντεβού σας την ίδια μέρα